Davor Nađi: „Tamo gdje je Fokus na vlasti građani plaćaju najniže poreze u Hrvatskoj“

12. Siječanj 2024. 13:57
FOKUSSlužbena obavijest

ZAGREB, 12.01.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa na temu poreznog rasterećenja građana. Osim predsjednika stranke Davora Nađija, okupljenima su se obratili saborski zastupnik Dario Zurovec te gradonačelnica Samobora Petra Škrobot

“Od 1. siječnja na snagu su stupile nove stope poreza na dohodak. Ono što s ponosom mogu istaknuti je činjenica da je Fokus i dalje stranka predvodnica u smanjenju poreznog rasterećenja. Na primjer, Samobor i Sveta Nedelja imaju najniže porezne stope u državi, kao i stope poreza na dohodak. Niti jedan grad i općina kojima upravlja stranka Fokus nije dizala porez na dohodak. Dakle, stranka Fokus je stranka koja uvjerljivo ima najniže poreze u Hrvatskoj gdje je na vlasti. Iz medija smo ovih dana mogli steći dojam, pogotovo od vladajućih, da su oni ti koji nešto posebno smanjuju porez na dohodak. Činjenica je da niti jedan gradonačelnik ili načelnik iz redova HDZ-a nije spustio porez na dohodak ispod onog što se zapravo moglo spustiti i samim smanjenjem prireza, bez da se zakon uopće mijenjao.“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi istaknuvši da druge stranke nisu napravile ništa u pogledu poreznog rasterećenja, čime se potvrđuje da stranka Fokus od svih političkih stranaka najviše radi u korist budžeta hrvatskih obitelji te u korist hrvatskih poduzetnika.

“Grad Samobor ima najnižu stopu poreza među gradovima od 18% i 27%. Za primjer, kada uzmemo u obzir roditelje s jednim djetetom. To su otprilike dvije bruto plaće od 2.000 eura, na godišnjoj razini njima ušteda od poreza iznosi oko 1.200 eura u usporedbi s istim primanjima u Zagrebu na godišnjoj razini, što bi značilo da oni time mogu pokriti svoje godišnje režije. Istaknula bih da smo mi grad koji nije imao prirez i gledali smo da idemo korak dalje te uvijek gledamo da smanjimo porezna rasterećenja. Tako smo smanjili komunalnu naknadu i komunalni doprinos, a sada smo išli korak dalje i snizili ove poreze na dohodak.” Izjavila je gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, dodavši da u Samoboru investicije rastu, a kvaliteta života građana je sve bolja.

Obitelj – dvije bruto plaće po 2.000 EUR (jedno dijete)

„Prije nekoliko godina Sveta Nedelja bila je prvi i vodeći grad koji je napravio porezno rasterećenje koje je jedna jedinica lokalne samouprave tada napravila. Gledajući pozitivne prakse, mi smo tada ukinuli prirez i još neke namete pa je i danas naš grad jedan od najpovoljnijih za život te najsusretljivijih za poslovanje, ali i jedan od najpovoljnijih za poslovanje. Nastavno na grad Samobor, odlučili smo se, kad nam se otvorila mogućnost, sniziti poreze na dohodak na 18 i 28 posto. Ja sam uvijek bio zagovornik politike „manje je više“ te da rad i vrijedne ljude ne treba maltretirati. Treba im dati mogućnost da rade i da stvaraju nove vrijednosti.” rekao je Dario Zurovec, istaknuvši da je Grad Sveta Nedelja povukao najviše sredstava iz EU Fondova dosad i da se nada novim investicijama i projektima poput Rimac Kampusa na području Grada.

Godišnja razlika u neto plaći (obitelj s 1 djetetom)

Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža