Davor Nađi: Realne plaće u javnom sektoru rastu malo, jer rastu i onima koji ne zaslužuju!

26. Siječanj 2024. 12:33
FOKUSSlužbena obavijest

ZAGREB, 26.01.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa na temu povećanja plaća koje je objavila Vlada. Uz predsjednika stranke Davora Nađija okupljenima se obratio i saborski zastupnik stranke Fokus Damir Bajs.

Vlada je jučer predstavila da je rast osnovice u zadnjih osam godina bio 40 posto, ali nisu rekli da je rast inflacije u zadnjih osam godina čak 30 posto, što znači da je realna osnovica narasla samo 10 posto, što je izuzetno malo. To bi bio razuman rast za jednu godinu, ali ne i za osam. Međutim, sada dolaze izbori, odlučili su odriješiti kesu i kupiti glasove, pa su najavili 13.5 posto rast plaća temeljem usklađivanja koeficijenata, ali znamo da medijalni rast u pravilu bude manji. Bit će puno nezadovoljnih. Vlada se opet okrenula ujednačavanju koeficijenata i složenosti posla, a ne rezultatima rada.“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi istaknuvši da se povišice i rast plaća trebaju temeljiti na rezultatima rada.

U uređenim zemljama se ovakve reforme usklađivanja koeficijenata rade po nekoliko godina, ovdje se to napravilo u par mjeseci, pa se tako i napravio cijeli niz grešaka. Vidi se da je Vlada u roku tri dana mijenjala neke koeficijente, što, naravno, izaziva nezadovoljstvo kod sindikata, s potpunim pravom. Premijer je izjavio da će bilo kakav prosvjed sindikata biti politički motiviran, što očito pokazuje da je premijer nervozan“ istaknuo je saborski zastupnik Damir Bajs dodavši kako to nije način komunikacije sa socijalnim partnerima.

Za kraj, Davor Nađi je dodao: „Kada bi se uveo transparentni sustav mjerenja i ocjenjivanja rada, onda bi puno više i brže rasle plaće onima koji to uistinu zaslužuju.“


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža