Davor Nađi: Sad je jasno da je cijeli proces izbora Turudića protuzakonit!

13. Veljača 2024. 14:52
FOKUSSlužbena obavijest

ZAGREB, 13.02.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa na teme usklađivanja koeficijenata u javnom sektoru i afere oko izbora glavnog državnog odvjetnika. Osim predsjednika stranke Davora Nađija, okupljenima se obratio i saborski zastupnik Damir Bajs.

“Dakle, imamo situaciju da su se Plenković i HDZ nadali pred izbore lakoj pobjedi na način da zagrabe u džepove građana, poreznih obveznika i da dignu plaće u javnom sektoru. Međutim, ovaj put su za to odlučili posegnuti u smjeru izmjene koeficijenata kako bi se, kako je bilo rečeno, ispravile neke nepravde jer nisu iste pozicije jednako plaćene. Ono što se u praksi zapravo sada događa, jest da se ne ispravljaju nepravde, nego da se stvaraju nove nepravde u javnom sektoru. Pozivam Vladu da digne nogu s papučice gasa i da to napravi kako treba“ izjavio je Davor Nađi nadodavši da se taj famozno veliki rast plaća koji se prikazuje, neće manifestirati jednako, što ide u prilog činjenici da je riječ o najobičnijem predizbornom potezu jer i dalje nema niti naznake sustavnog mjerenja kojim bi financijsko nagrađivanje i nagrađivanje kroz promaknuća bilo omogućeno ovisno o efikasnosti na radnom mjestu.

„Predsjednik Vlade je trebao i morao znati da je sigurnosna provjera preduvjet za imenovanje državnog odvjetnika. Državnoodvjetničko vijeće je pogriješilo, Vlada je ignorirala proceduru što Smatramo da je nužno ponoviti izbor za glavnog državnog odvjetnika nije u skladu sa zakonom“ istaknuo je Damir Bajs nadodavši da je prijedlog za gospodina Turudića poslan u saborsku proceduru svjesno kršeći zakonske propise.

Na samom kraju, Davor Nađi se osvrnuo i na aferu oko izbora glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića: „Dakle, nalazimo se u situaciji da je Vlada protuzakonito uputila Saboru prijedlog za imenovanje gospodina Turudića za glavnog državnog odvjetnika i zapravo time Sabor dovela u zabludu. Time je zadnja sumnja maknuta, a postalo je jasno da je izbor gospodina Turudića protuzakonit i da on ne bi smio stupiti na dužnost glavnog državnog odvjetnika. Stoga, još jednom pozivamo u ime stranke Fokus i u ime naše cijele koalicije da se cijeli taj postupak ponovi jer ovo je jasno da je protivno etici, a sad smo i sigurni da je protivno zakonu, a to je odgovornost Vlade i Andreja Plenkovića jer su oni prijedlog za izglasavanje gospodina Turudića poslali u Sabor.“ zaključio je Nađi.


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža