Davor Nađi: „Zbog Turudića i sličnih predlažemo da davanje lažnog iskaza saborskim tijelima bude kazneno djelo“

05. Veljača 2024. 14:34
FOKUSSlužbena obavijest

ZAGREB, 05.02.2024. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije Kluba zastupnika Fokusa na temu aktualne afere pri izboru glavnog državnog odvjetnika te inicijative da se davanje lažnog iskaza saborskim tijelima proglasi kaznenim djelom. Osim predsjednika stranke Davora Nađija na konferenciji je prisustvovao i saborski zastupnik Damir Bajs

Na početku konferencije za medije, Davor Nađi je okupljenima izjavio da smo svi tijekom vikenda mogli saznati da se glavni kandidat za državnog odvjetnika sastajao s gospođom Rimac u nekim čudnim okolnostima, kao i sa Zdravkom Mamićem dok je u tom trenutku protiv njega bila pokrenuta istraga pred sudom na čijem je čelu u tom trenutku bio gospodin Turudić.

„Od Turudića smo dobili vrlo upečatljiv komentar – u čemu je problem? E upravo je u tome problem što on ne vidi u čemu je problem. Od glavnog državnog odvjetnika se očekuje izuzetno visoka razina moralne jasnoće i da se ne dovodi u takve situacije, a građani moraju vjerovati da će posao raditi savjesno i da politika neće imati svoje prste u tome“ istaknuo je Nađi da je to samo jedan u nizu napada HDZ-a na demokraciju i da postoji samo jedan način da se to promijeni, a to je da izgube na nadolazećim izborima.

Također, Nađi se osvrnuo i na Turudićev iskaz u Saboru te najavio inicijativu stranke Fokus. „Jasno je da pred saborskim odborom nije govorio istinu. Zbog ovog slučaja, ali i brojnih drugih, kao stranka Fokus predlažemo da se naprave izmjene Kaznenog zakona da se prije davanja iskaza pred Saborom i njegovim tijelima polaže zakletva, a da davanje lažnog iskaza bude kazneno djelo“.  Davor Nađi i saborski zastupnik Damir Bajs prozvali su premijera Plenkovića da odustane od Turudića i od „lex AP“ te da se u Kazneni zakon uvrsti laganje pred Saborom, saborskim povjerenstvom i saborskim odborima kao kazneno djelo kako bi u budućnosti postojali alati za sankcioniranje takvog ponašanja.

Na kraju, Nađi je komentirao što se od svih političkih aktera iz vladajuće koalicije oglasio samo Predrag Štromar koji je pokušao šaljivo relativizirati ozbiljnost ovih poruka. „Gospodin Štromar je poslan kao topovsko meso da privuče pozornost. U Vladi čekaju s reakcijom jer nisu sigurni je li to sve što će izaći u medije pa se boje da se rano ne zalete. S obzirom na to da ne možemo računati na moral vladajućih, ovim putem javno apeliram na koalicijske partnere, posebno one koji u nazivu nose liberalno, da konačno pronađu kralježnicu i odbiju ovaj neviđeni napad na institucije i demokratski poredak. “ izjavio je Davor Nađi.


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža