Novi Kazneni zakon državi daje „milicijske ovlasti“

17. Siječanj 2024. 14:27
FOKUSSlužbena obavijest

ZAGREB, 17.1.2024. – Koalicija stranaka Fokus–IDS–NS Reformisti i PGS ocijenili su izmjene Kaznenog zakona i uvođenje novog kaznenog djela odavanja dokaznih radnji opasnim udarom na demokraciju. Tim povodom je u Hrvatskom saboru održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, predsjednik IDS-a Dalibor Paus, predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić te saborski zastupnici Damir Bajs (Fokus), Emil Daus (IDS) i Katarina Nemet (IDS).

Na samom početku okupljenima se obratio Davor Nađi koji je problematizirao uvođenje novog kaznenog djela nazvavši ga štetnim te istaknuo kako se njime državi omogućuje lov na političke protivnike. „Uzmimo u obzir situaciju da neki medij objavi određene materijale koji su u interesu javnosti, kao što se i do sada normalno radilo. Tko u ovoj situaciji štiti urednika, novinara ili blogera kojima policija može kucati na vrata i reći im – ili daj ime od kog si dobio materijale, ili ćemo te optužiti za ometanje istrage? Zanimljiv je i tajming, jer se premijer počeo snažno zalagati za ovaj zakon od kad su svima poznati inicijali prvi put izašli u javnost. Sličan oblik vladanja vidimo kod istočnih susjeda. Novim kaznenim zakonom vidimo da su Plenković i Vučić braća po represiji“Izjavio je Nađi nadodavši da javnost treba shvatiti ozbiljne posljedice koje ove izmjene mogu donijeti za društvo.

Okupljenima se obratio i Dalibor Paus koji je izjavio: „Potpuno razumijemo potrebu stvaranja ravnoteže između interesa javnosti i zaštite postupka i njegovih sudionika, ali ove ponuđene zakonske odredbe ne idu u smjeru uravnoteženja tih dvaju interesa, već u smjeru onoga što je i bio povod za njihovo pokretanje – da spriječe političku štetu koja nastaje vladajućoj stranci curenjem informacija. Probijanja kaznenog postupka ništa manje nije bilo i dok je istraga bila tajna. Ponuđeno rješenje koje se okrenulo zastrašivanju zviždača i novinara to neće spriječiti, ali će znatno opteretiti i onako neefikasan sustav koji će se sada baviti sam sa sobom. Kada su u pitanju slučajevi za koje postoji javan interes rješenje treba tražiti u ubrzanju postupaka i jačanju povjerenja u sudstvo.“ zaključio je Paus.

Upravo traje saslušanje kandidata za Glavnog državnog odvjetnika pred saborskim odborom. Svjesni smo da se radi o igrokazu čiji je drugi čin saslušanje pred vladinom komisijom koju čine Plenković i sedam patuljaka, tj. HDZ-ovih ministara. Nitko ni ne pomišlja da bi mogli imati različit stav od premijera i predsjednika stranke. Naravno već i prije početka farse Plenković je odredio novog Glavnog državnog odvjetnika. Barem za jednog od njih, Turudića povezanog s Mamićima, Rimac itd., neupitno je da je povezan s HDZ-om što ga čini i vjerojatnim kandidatom. izjavio je Radimir Čačić nadodavši da ovakvim zakonom nitko ne dobiva osim represivnog aparata koji će vjerojatno biti politički motiviran.


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža