Stranka Fokus podnosi ustavnu tužbu kojom će tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini

15. Rujan 2023. 15:38
FOKUSSlužbena obavijest

NERADNA NEDJELJA REZULTIRALA NEGATIVNIM EFEKTIMA I NERAVNOPRAVNOSTIMA NA TRŽIŠTU

ZAGREB, 15. 9. 2023. – U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije na kojoj je stranka Fokus najavila ustavnu tužbu kojom misli dokazati kako aktualni Zakon o trgovini nije u skladu s Ustavom, prvenstveno zbog stvaranja neravnopravnosti i negativnih učinaka na tržište i radnike.

„Neki od negativnih efekata ovog zakona su to da su male trgovine u neravnopravnom položaju u odnosu na velike. Malim trgovcima s jednom poslovnicom ograničen je rad na 16 nedjelja kroz godinu, dok oni koji imaju više poslovnica mogu naizmjenice pokriti radno vrijeme kroz cijelu godinu. To su samo neki od razloga, naravno ne svi, zbog kojih će stranka Fokus podnijeti ustavnu tužbu i očekujemo da će Ustavni sud, kao što je već učinio u dva navrata, srušiti taj zakon. Želim naglasiti da, iako nismo prvi koji podnose takvu tužbu, mi smo prva politička stranka u Hrvatskom saboru koja traži ocjenu ustavnosti ovog zakona“ – izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi i nadodao da ovaj zakon koji bi trebao štititi radnike zapravo njih uopće ne štiti. Dok zabranjuje rad trgovina, ne zabranjuje da se radnike rotira između različitih poslovnica kako bi oni i dalje radili svaku nedjelju ili primjerice da nedjeljom rade u skladištima i slično. Nađi je naglasio i da se po statistikama već vidi pad prodaje u malim trgovinama.

Saborski zastupnik Dario Zurovec istaknuo je da zakon potiče neravnopravnost između gradova pa su i zbog toga gradovi na obali, ali i svi Fokusovi gradovi poput Samobora, Svete Nedelje, Svetog Ivana Zelina, Dugog Sela i drugih, proglasili “sajamske dane” kako bi izbjegli odredbe zakona. “Svi gradovi kojima je na čelu stranka Fokus rekli su ovom lošem zakonu – ne“ – komentirao je Dario Zurovec motiv uvođenja „sajamskih dana“.

Nađiju i Zurovcu pridružio se i zastupnik stranke Fokus Damir Bajs koji se složio kako statistike pokazuju pad prodaje u maloprodaji, što ima negativan utjecaj na gospodarstvo, posebno u sektoru turizma. Na konferenciji je istaknuto kako je potrebno omogućiti ljudima više prilika za rad, a iz stranke Fokus su pozvali na promjene koje bi osigurale veću pravednost i ravnopravnost na tržištu te istaknuli kako je prvi korak prema tome podnošenje ustavne tužbe protiv Zakona o neradnoj nedjelji.


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža