znak_pozitiv
Novosti 11. Prosinac 2020. 19:11

Davor Nađi predložio amandmane s ciljem poreznog rasterećenja, smanjenja fiskalnih nameta i racionalizacije upravljanja financijama

Davor NađiSaborPoreziReformeZakon o šumama

„Hrvatska je jedna od država s najvećim poreznim opterećenjem što koči gospodarski rast i stvara probleme poduzetnicima, obrtnicima i zaposlenima u privatnom sektoru. Kada ćemo se toga riješiti, ako ne sada u vrijeme krize? Podsjetimo, prema projekciji Europske komisije Hrvatska će se tek 2023. godine vratiti po BDP-u na razinu 2019. Stranka FOKUS je kroz niz konkretnih amandmana u Saboru predložila smanjenje poreza i nameta u zakonima koji su trenutno predmet rasprave. Što se tiče takozvanih reforma lokalne samouprave i rezanja parafiskalnih nameta koje provode vladajući, možemo samo reći: Tresla se brda, rodio se miš!“ – izjavio je zastupnik stranke FOKUS Davor Nađi koji je prošlog tjedna u Saboru predložio je nekoliko amandmana kojima je cilj porezno rasterećenje, manje fiskalnih nameta i racionalnije upravljanje financijama.

Saborski zastupnik stranke FOKUS Davor Nađi predložio je nekoliko amandmana kojima je cilj porezno rasterećenje, manje fiskalnih nameta i racionalnije upravljanje financijama. Amandmani se odnose na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, prijedlog zakona o izmjenama Zakona o šumama, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama te uvođenje transparentnosti u sve lokalne jedinice kroz Zakon o proračunu.

Značajne uštede postigle bi se i prihvaćanjem amandmana stranke FOKUS da svi zamjenici u županijama, gradovima i općinama postanu volonteri bez naknade. Time bi se osiguralo da svaki lokalni čelnik ima osobu s kojim bi mogao operativno surađivati te bi ga mogla zamijeniti u slučaju spriječenosti, a istovremeno se ne bi dogodilo da zamjenici načelnika koji sada ostanu bez funkcije budu „pospremljeni“ na mjesta pročelnika ili savjetnika čime se zapravo neće postići nikakva ušteda.

Što se tiče Zakona o šumama, stranka FOKUS predložila je podizanje granice, tj. praga iznad kojeg se obračunava naknada za korištenje općekorisne funkcije šuma. Trenutno je predloženo 7,5 milijuna kuna prihoda, a prijedlog je stranke FOKUS podizanje na 60 milijuna kuna prihoda jer je to jedan od kriterija koji je potrebno zadovoljiti da bi poduzeće prešlo iz kategorije malih u srednje poduzetnike. Na taj bi način mikro i mali poduzetnici bili oslobođeni plaćanja te naknade, što bi im pomoglo prebroditi trenutnu krizu. Kategorija malih poduzetnika drži 20% zaposlenika i stvaraju 21% dodane vrijednosti te su uz mikro poduzetnike srž našeg gospodarstva. U tom smjeru stranka FOKUS predlaže i ukidanje turističke članarine, odnosno kako ovakvom formom zakona članarinu nije moguće tehnički ukinuti, amandman je stranke FOKUS da iznos članarine iznosi nula kuna.


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža