znak_pozitiv
Novosti 09. Prosinac 2023. 15:20

FOKUS, IDS, REFORMISTI I PGS potpisali koalicijski sporazum za zajednički izlazak na parlamentarne i europske izbore: Koalicija za bolju Hrvatsku!

FOKUSIDSNS ReformistiPGS
Koalicija za bolju Hrvatsku

SAMOBOR, 9.12.2023. – Bolja Hrvatska je moguća, a dokaz tome su primjeri razvijenih i uspješnih lokalnih sredina u kojima se dobro živi i čija iskustva bi bilo moguće preslikati na cijelu zemlju. S tim ciljem okupila se koalicija stranaka Fokus, Istarski demokratski sabor (IDS-DDI), Narodna stranka – Reformisti te Primorsko-goranski savez (PGS). Stranke su danas u Samoboru potpisale koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na sljedećim parlamentarnim i europskim izborima. Ističu kako su središnji i sjeverni dio Hrvatske, Istra i Primorje sredine gdje je promjena na bolje krenula s lokalne razine pa zagovaraju promjenu Vlade i uvođenje dobrih politika, inovacija i praktičnih koraka temeljenih na zdravom razumu.

„Okupili smo se u Samoboru kako bi pokazali da je promjena za bolju Hrvatsku moguća. Usprkos poražavajućoj statistici na nacionalnoj razini, postoje mnogi gradovi i općine u kojima se pristojno i dobro živi, sredine u kojima mladi ostaju i nove obitelji se doseljavaju. To smo postigli poštenim, pravednim i efikasnim upravljanjem, manjim porezima, većom transparentnošću, privlačenjem privatnih investicija, socijalno osjetljivim politikama, korištenjem EU fondova, ulaganjima u obrazovanje i zdravstvo, ali prije svega, osluškujući potrebe naših građana“ – istaknuo je u uvodnom govoru predsjednik stranke Fokus Davor Nađi i naglasio da će upravo ova koalicija pokrenuti promjene za bolju Hrvatsku. Naglasio je da su uvjerljivo najjača snaga u hrvatskom političkom centru, jer zajedno imaju europarlamentarca, 5 saborskih zastupnika te preko 30 gradonačelnika i načelnika diljem Hrvatske.

„Naše stranke, koje vode neke od najrazvijenijih sredina u RH, okupile su se da bismo ponudili svim građanima dokazana i učinkovita rješenja za jednu bolju i uspješniju Hrvatsku. Zagovarat ćemo spuštanje ovlasti i financija s državne na regionalnu i lokalnu razinu. Svojim radom naše stranke pokazuju da samo jake i bogate općine i gradovi mogu osigurati više novaca u novčanicima naših građana – centralna država to ne može. Ne vidimo razlog zašto grad ili općina ne bi mogli zadržati dio PDV-a koji se u njemu uplati, zašto županija ne bi mogla rušiti ilegalno sagrađene objekte i tako, za razliku od središnje države, učinkovito voditi računa o zaštiti prostora? Mi, dokazano znamo kako podići kvalitetu života građana“ – istaknuo je u svom govoru predsjednik IDS-a Dalibor Paus zaključivši da će se decentralizacijom omogućiti više alata i drugim dijelovima Hrvatske da se razviju, a razvijenima da napreduju još više.

Pred nama je vrijeme u kojemu će biti nužno pokazivanje vizije, sposobnosti i hrabrosti države za donošenje odluka, bez politikantstva zbog dobivanja dnevnopolitičkih bodova. Vlada koja nije u stanju sprovesti strukturne reforme te napraviti razvojne iskorake osmišljavajući fizibilne projekte, koji nisu isključivo posljedica europskih politika i smjernica i EU financiranja, već u slijedećem mandatu dovest će nas do potpune stagnacije. Naime, približavanjem europskim prosjecima smanjuje se i dotok europskog novca i bez vlastitih projekata koji osiguravaju ubrzani rast i razvoj ući ćemo u stagnaciju kakvoj danas svjedoči Portugal. Zadnji vlastiti strateški razvojni projekt Hrvatske je sustav autocesta, koji je već godinama temelj za 20% hrvatskog BDP-a kroz turizam, čak i nakon šteta koje su mu nanijele nesposobne i korumpirane HDZ-ove Vlade“ – rekao je predsjednik NS Reformisti Radimir Čačić.

Bolja Hrvatska je moguća. To znači stvaranje praktičnih koraka u svakoj zajednici za poboljšanje kvalitete života naših građana, inovativnih načina za pomoć poduzećima kako bi mogla rasti i realističnih lokalnih mjera za povećanje kvalitete života na svim razinama“ – izjavio je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić i naglasio: „Hrvatska ima potencijal biti dinamična, utjecajna, uspješna europska zemlja s gospodarstvom koje raste, ali samo ako stvorimo bolje uvjete i iskoristimo rješenja koja već funkcioniraju na terenu“.

Potpisivanju koalicijskog sporazuma u Samoboru nazočili su hrvatski eurozastupnik iz redova IDS-a Valter Flego; saborski zastupnici Dario Zurovec, Damir Bajs, Katarina Nemet, Emil Daus, Natalija Martinčević; gradonačelnici Petra Škrobot, Nenad Panian, Valter Glavičić, Loris Peršurić, Anteo Milos, Fabrizio Vižintin; načelnici Ivan Gulam i Robert Marčelja; članovi predsjedništva Reformista Leo Penović i Robert Hirc; glavna politička tajnica Reformista Alenka Košiša Čičin-Šain; predsjednik zagrebačke organizacije Reformista Krešo Komljenović te drugi brojni istaknuti članovi stranaka i gosti. Sve stranke iz koalicije pozvale su i druge koji dijele gore spomenute vrijednosti da im se pridruže, a građane da se aktivno uključe u kampanju, izađu na izbore i podrže koaliciju stranaka Fokus, IDS, Reformisti, PGS – koaliciju za bolju Hrvatsku!

Galerija slika

Prikaži cijelu galeriju

Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža