znak_pozitiv
Novosti 11. Ožujak 2021. 16:00

Nađi: Škoro laže! Prirez je diskriminatoran i moguće ga je ukinuti!

U emisiji Podcast Inkubator, gospodin Miroslav Škoro izjavio je da tko god kaže da će ukinuti prirez, laže. Obzirom da je Davor Nađi jedini kandidat, do sada, koji je rekao da će ukinuti prirez, očito je kako je to napad na njega.

Dozvolite, stoga, da demantiramo gospodina Škoru sljedećim argumentima:

 1. Davor Nađi već je ukinuo prirez u Svetoj Nedelji. Dakle, moguće je.
 2. Ako gospodin Škoro pristupa vođenju grada populistički, s mjerama poput besplatnih vrtića, onda mu je potez, poput ukidanje prireza, sigurno stran.
 3. Davor Nađi jedini je kandidat koji je predložio uštede od 3.2 milijarde kuna, dok prirez iznosi svega 0.8 milijardi kuna. Iz navedenog je jasno vidljivo da se prirez može ukinuti. Razlikom se planiraju financirati i otplate dugova te novi projekti.
 4. Gospodin Škoro još uvijek nije objasnio na koji bi način i gdje napravio uštede, kako bi spasio grad od financijskog kolapsa te čime bi financirao svoja obećanja?
 5. Porez na dohodak svake se godine obračunava po sve nižoj stopi, što znači da se posljedično smanjuje i baza za obračun prireza. Ove je godine, stoga, prirez samo 6% ukupnih planiranih prihoda, što je lako nadoknadivo i kroz bolje korištenje EU fondova.

Nadalje, u jednom dnevnom listu pojavila se teza kako je bolje sniziti cijenu komunalija, nego ukinuti prirez te da je ukidanje prireza diskriminatorna mjera, jer ga ne plaćaju svi. Ove tvrdnje također ne stoje, jer se radi o klasičnom izvrtanju teza. Naime, ako se, već, priča o diskriminaciji, onda je to, što se prireza tiče, bilo njegovo uvođenje. Taj je porez, od početka, dizajniran na način da ga ne plaćaju svi, nego samo dio ljudi. Prirez, zapravo, šalje poruku: „Ako imate veću plaću, grad će vas „oguliti“ još više, a zauzvrat nećete dobiti ni kvalitetniju ni bolju uslugu, nego oni koji ne plaćaju ni porez na dohodak, ni prirez.“. Stoga ukidanje prireza nije diskriminatorno niti pomaganje bogatima, pogotovo ako sagledamo činjenice da je prosječna plaća u Zagrebu niža od plaće čistača/ice u Austriji ili Njemačkoj.

Ukidanjem prireza, obiteljima će se povećati kućni budžet, a šire gledano, javljaju se i neki pozitivni efekti, poput Zagreba kao ugodnijeg mjesta za život, bržeg rasta plaća, većeg broja radnih mjesta, kvalitetnije investicijske klime i drugi, koji pridonose većem porastu prihoda gradskog proračuna.

Videozapis odgovora objavljen na Facebook-u stranke FOKUS možete vidjeti pod:
https://bit.ly/3rHJciY

Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
 • Osnovni kolačići
 • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
 • Analitika
 • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
 • Oglašavanje
 • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
 • Društvene mreže
 • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža