znak_pozitiv
Novosti 14. Studeni 2020. 09:19

Potres je naštetio Zagrebu, a politika će ga dokrajčiti!

ZagrebObnova Zagreba

Tragedija uzrokovana potresom koji je zadesio Grad Zagreb i okolicu, tj. njegove posljedice, iz dana u dan sve se jasnije očituju kao sredstvo za predizborne svrhe za lokalne izbore. U tom smislu treba promatrati i izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji se posljednjih dana obračunava sa stanovnicima centra Zagreba i ulizuje pred stanovnicima periferije jer je shvatio da je to taktika koja ga oživljava i vraća u utrku za novi mandat. Radi to usprkos tome što zna da program obnove nije spreman, da visina štete nije stvarna, a čak i da radovi nisu realno procijenjeni te da će građani imati velike probleme pri predaji zahtjeva, jer su to sve komentari koje je upravo Grad Zagreb službeno uputio tijekom javnog savjetovanja. Vidljivo je iz aviona da gradonačelnik Bandić temu obnove Zagreba koristi u predizborne svrhe, baš kao i HDZ preko privremenog direktora Fonda za obnovu. Koliko je to zabrinjavajuće vidimo i iz jučerašnje presude HDZ-u gdje je ta stranka ponovno osuđena za korupciju, a sada će kontrolirati projekt obnove vrijedan minimalno 42 milijarde kuna. Sve ide u smjeru na koji stranka FOKUS upozorava od samog početka, a to je da će obnova biti predstava pred izbore, a zatim pljačka stoljeća.

„Početak obnove tempiran je pred lokalne izbore u Zagrebu, kako bi se napravio šou i obećanjima pridobio dio birača. Javna rasprava o prvom programu mjera otkriva kako ni Grad Zagreb niti Vlada nemaju pripremljen plan. Usprkos tome Bandiću su puna usta obećanja, a HDZ se bavi direktorom Fonda za obnovu kao jednim od mogućih kandidata za gradonačelnika. Ništa bolji od Bandića i HDZ-a nije Možemo, koji su vikali kako je zakon loš, ali su svejedno glasali zajedno s Bandićem u Gradskoj skupštini i s HDZ-om u Saboru za zakon i za osnivanje fonda. Razlog je taj što se bore za vlast pa i pod cijenu da glasanjem podržavaju Bandića i HDZ te im drže ljestve za nešto što će biti pljačka stoljeća“ –  istaknuo je Davor Nađi. Svoje je tvrdnje da je sve ovo igra za izbore Nađi potkrijepio i ukazujući na službene komentare koje su Grad Zagreb i Zavod za prostorno uređenje dali u sklopu javnog savjetovanja na program mjera obnove: „Program mjera nije precizan, ne propisuje obveze, mjere i rokove, izračunata visina štete nije stvarna, izračun procijenjene vrijednosti nabave nije realan s obzirom na stvarne cijene građenja, podnositelji zahtjeva imat će probleme prilikom predaje zahtjeva…“ Ovo navedeno samo je dio službenih komentara Grada Zagreba na provedbu obnove.

Stranka FOKUS otpočetka upozorava kako se u obnovu kreće s lošim zakonom te bez pravog plana i programa. „Što bi bilo da je nedavni potres kod Zadra bio jače magnitude bojim se i pomišljati. Ovo pokazuje svu nakaradnost ovog zakona koji obvezuje sve stanovnike Hrvatske da financiraju obnovu skupih stanova u centru Zagreba, dok isto to ne vrijedi za njih“ – istaknuo je Nađi.

Stranka FOKUS se još u srpnju 2020., kada je započela rasprava o obnovi Grada Zagreba u novom sazivu Hrvatskog sabora, izjasnila kao jedina politička opcija koja se oštro usprotivila modelu prijedloga Zakona. Od svih 151 zastupnika, samo je jedan zastupnik glasao protiv takvog zakona i to je zastupnik stranke FOKUS Dario Zurovec. Na žalost, zbog nedostatka vizije i angažmana prije svega spomenute saborske oporbe, provest će se pljačka stoljeća, čije će posljedice desetljećima trpjeti ne samo Zagrepčani već svi građani Republike Hrvatske.


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
  • Osnovni kolačići
  • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
  • Analitika
  • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
  • Oglašavanje
  • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
  • Društvene mreže
  • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža