Program stranke

Temeljne poruke koje stranka FOKUS svojim programom zagovara su:

 • Manje porezno i regulatorno opterećenje
 • Manje zaposlenih u državnoj administraciji uz podizanje efikasnosti, transparentnosti i uvođenje digitalizacije
 • Prilagodba klimatskim promjenama kroz koncept zelene ekonomije temeljene na inovacijama i ulaganjima u infrastrukturu

Ukidanje poreza na zadržanu dobit, porez na isplaćenu dobit 15%

Estonski model poreza samo na isplaćenu dobit od 20% je ocijenjen pozitivno i od struke i od investitora. Mi ovim potezom idemo i korak dalje i osim ukidanja poreza na reinvestiranu i zadržanu dobit, porez na isplaćenu dobit bi bio 15%. Kako je u planu i ukidanje poreza na dohodak, ukupno porezno opterećenje dobiti bi i dalje bilo znatno niže od dosadašnjih vrijednosti.

Takva kombinacija ukidanja poreza na dohodak i smanjenja poreza na dobit bi Hrvatsku učinila izuzetno atraktivnom za investicije, kako kroz smanjenje poreznog opterećenja, tako i kroz značajno pojednostavljenje poreznog sustava.

Ukidanje poreza na dohodak

Posljednjih godina porez na dohodak na godišnjoj razini varira uglavnom na iznosima oko 12 milijardi kuna, ovisno o tome koji efekt je veći: efekt povećanja plaće ili efekt smanjenja poreznog opterećenja dohotka. Ako uzmemo u obzir da su kroz 4 godine prihodi državnog proračuna rasli oko 30 milijardi kuna, više je nego očito da se porez na dohodak već mogao ukinuti da se zauzdalo rast javne potrošnje.

S obzirom da je porez na dohodak prihod jedinica lokalne i regionalne samouprave, gubitak prihoda bi im trebalo nadomjestiti vraćanjem prihoda od poreza na dobit te dijelom prihoda od PDV-a. Treba naglasiti i da bi manje porezno opterećenje dohotka zasigurno ubrzalo rast plaća što bi povećalo i prihode od doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje koje bi tada trebalo u manjoj mjeri nadomještati iz središnjeg proračuna, a dio poreznog rasterećenja bi se i kroz oporezivanje potrošnje vratio u proračun.

Smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji za 20%

Izdaci za plaće na razini godine iznose oko 30 milijardi kuna. Smanjenje broja zaposlenih za 20% otvara uštedu od 6 milijardi kuna godišnje. S istovremenim ukidanjem suvišnih regulacija, dio administrativnih radnih mjesta u javnom sektoru bi se jednostavno ugasio, a dio zaposlenika ide ionako u mirovinu. Uvođenjem digitalizacije i transparentnosti procesa, kao i vrednovanje rada kroz fiksni i varijabilni dio plaće ćemo dodatno podignuti efikasnost i kvalitetu usluge javnog sektora.

Prilagodba klimatskim promjenama

Za razliku od standardne borbe protiv klimatskih promjena skupim i neefkasnim regulacijama i zelenim porezima, mi smo se odlučili za drugačiji pristup. Naš pristup je koncept zelene ekonomije temeljene na inovacijama i infrastrukturi u koje planiramo usmjeriti dio sredstava iz EU fondova. Inovacije su jedini način na koji Hrvatska može utjecati na globalnom nivou na klimatske promjene, a istovremeno naše gospodarstvo može imati od toga velike koristi kroz porast konkurentnosti, proizvodnju i izvoz. Što se tiče infrastrukturne prilagodbe govorimo o projektima poput:

 • Modernizacija i izgradnja željeznica kao najčišćeg oblika prijevoza kojim ujedno možemo i podići konkurentnost naših luka, ali i bolje povezati Hrvatsku. Izgradnja biciklističkih staza.
 • Podizanje riva, osobito u obalnim gradovima kojima porast razine mora najviše prijeti
 • Navodnjavanje za borbu protiv sušnih razdoblja i kasnih mrazeva
 • Gradnja hidroelektrana s ciljem zadovoljenja rastućih potreba za električnom energijom uz istodobnu mogućnost za kontrolu vodostaja rijeka

Ovdje opisane 4 ključne točke programa imaju fokus na budućnost i gospodarstvo što znači da direktno utječu na porast kvalitete života građana. Njihova realizacija bi značajno podigla konkurentnost Republike Hrvatske i dala zamašnjak dugoročno održivom razvoju našeg gospodarstva uz kreiranje novih radnih mjesta s višim plaćama i s bržim trendom rasta plaća. Njihova realizacija bi značila i nagrađivanje produktivnog dijela društva – poduzetnika i obrtnika, građana koji pošteno rade te najboljih zaposlenika u javnom sektoru.

 

Detaljan raspis programa po svim područjima poput mirovinskog i zdravstvenog sustava, prometa i energetike, javne uprave i pravosuđa, obrazovanja i znanosti, te svih drugih područja, biti će objavljen naknadno.


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
 • Osnovni kolačići
 • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
 • Analitika
 • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
 • Oglašavanje
 • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
 • Društvene mreže
 • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža