Mjere stranke FOKUS za spas radnih mjesta

27. Ožujak 2020. 11:04
FOKUSSlužbena obavijest

Mjere stranke FOKUS za spas radnih mjesta:

1. MJERA ZA ZAUSTAVLJANJE GUBITKA RADNIH MJESTA (na period od 3 mjeseca):

 • Isplata 70% neto plaće svima koji bi trebali ostati bez posla do maksimalno 6500 kuna iz proračuna uz zadržavanje radnog mjesta
 • Ugovor o radu se nastavlja, ali sredstva se isplaćuju direktno zaposleniku preko HZZ-a. Vrijedi i za sve koji su izgubili radno mjesto od 15.3. (ukoliko poslodavac to prihvati)

2. MJERE ZA SVA PODUZEĆA (trajne mjere)

 • Ukidanje akontacija poreza na dobit
 • Naplata PDV-a samo po naplaćenoj fakturi

3. MJERE ZA PODUZEĆA S PADOM POSLOVANJA PREKO 30% (na period od 3 mjeseca)

 • Ukidanje plaćanja doprinosa za I. i II. stup mirovinskog osiguranja
 • Ukidanje plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje
 • Ukidanje plaćanja poreza na dohodak

Pojašnjenje mjera i izvora financiranja:

Stranka FOKUS predlaže uvođenje jedinstvene mjere kojom bi svima kojima prijeti gubitak radnih mjesta, ili su ih već s 15. ožujkom 2020. godine izgubili, bilo omogućeno da ostanu zaposleni kod poslodavca na 70% dosadašnje plaće, do maksimalno 6.500,00 kuna. Zaposlenici bi i dalje imali važeći ugovor o radu kod postojećeg poslodavca, a država bi im naknadu isplaćivala direktno preko HZZ-a kojem bi poslodavac dostavio podatke o zaposleniku. Trajanje mjere je predviđeno na 3 mjeseca, a poslodavci ne bi morali na to plaćati nikakve poreze niti doprinose. Procijenjeni trošak ove mjere je oko 6,5 milijardi kuna, a procjena je da bi je koristilo maksimalno 40% trenutno zaposlenih u privatnom sektoru što je oko 500.000 ljudi. Mjera se odnosi i na samostalna zanimanja i obrtnike. Provedba mora biti što jednostavnija, a kontrole temeljite i kazne za prevaru izuzetno stroge.

Ovom mjerom zadržala bi se relativno dobra platežna moć građana, čime bi se osigurala njihova egzistencija, kao i egzistencija njihovih obitelji. Poslodavci koji nisu u mogućnosti poslovati bi u potpunosti bili rasterećeni troška u vrijeme nepriređivanja, a istovremeno zadržali zaposlenike kako bi po prestanku krize mogli lakše nastaviti s radom. Prihodi od poreza i prireza, te PDV-a bili bi smanjeni no ne u potpunosti, jer bi se nastavili naplaćivati od tvrtki koje posluju normalno ili čak i bolje nego prije. Poslovanje određenog broja poslovnih subjekata još nije ugroženo situacijom sa koronavirusom te ostvaruju dobre ili izvrsne financijske rezultate. Dapače, proizvodi i usluge koje nude bilježe značajan porast potražnje i prodaje te kod njih radna mjesta zaposlenika nisu ugrožena.

Ovakva mjera spašava sve! Prvenstveno osigurava egzistenciju ljudi, osigurava opstanak tvrtki pogođenih krizom, ali posredno osigurava i stabilnost državnih financija nužnih za funkcioniranje sustava, a pogotovo u ovakvim kriznim vremenima. Također osigurava bitno smanjen, ali ipak stabilan izvor financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Za financiranje mjere prostor postoji u uštedama u javnom sektoru. Konkretno, to su uštede od 3,5 milijarde kuna na plaćama i ušteda dodatnih 3 milijarde na ukidanju svih prigodnih nagrada, regresa i sl. te na ostalim materijalnim izdacima u javnom sektoru, izuzev posebnih skupina poput medicinskog osoblja, vojske i policije koje su pojačano angažirane u sadašnjoj kriznoj situaciji.

Dodatno, stranka FOKUS predlaže, osim ranije opisane, još dodatne dvije mjere za direktnu pomoć gospodarskom sektoru.

1. Mjere za sve tvrtke:

• UKIDANJE AKONTACIJE POREZA NA DOBIT – nadoknaditi dugoročnim zaduživanjem države u iznosu oko 9 milijardi kuna, jer će izuzetno malen broj poduzeća ostvariti dobit ove godine

• PLAĆANJE PDV-A TEK PO NAPLATI RAČUNA – kratkoročno zaduživanje države za likvidnost dok se računi ne naplate

2. Pomoć gospodarstvu – UKIDANJE nameta BEZ ODGODA i zaduživanja!
Ova mjera je namijenjena tvrtkama koje će plaće djelatnicima isplaćivati iz vlastitih sredstava, a imaju smanjeni obujam poslovanja preko 30%. Dakle, tvrtke koje će zadržati zaposlenike, a spremne su iz svojih sredstva na isplatu plaće ukoliko im se olakša da ne moraju plaćati poreze i doprinose na plaće. Procjena je da bi ovom mjerom bilo zahvaćeno oko 400.000 zaposlenih u Republici Hrvatskoj (25% ukupnog broja zaposlenih ili 30% zaposlenih u privatnom sektoru). Za takve tvrtke osiguralo bi se:

 • UKIDANJE UPLATA U II. STUP MIROVINSKOG OSIGURANJA na 3 mjeseca – zapravo ukinuta uplata štednje pa nije gubitak prihoda za državu
 • UKIDANJE UPLATA U I. STUP MIROVINSKO OSIGURANJA na 3 mjeseca – država se odriče prihoda oko 1,25 milijarde kuna
 • UKIDANJE UPLATA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA na 3 mjeseca – država se odriče prihoda oko 1,25 milijarde kuna
 • UKIDANJE POREZA NA DOHODAK na 3 mjeseca – država se odriče prihoda oko 0,6 milijardi kuna
 • Izvor financiranja za navedene mjere: Uštede od 3,1 milijarda kuna na subvencijama

S ovim odricanjem nameta država bi mogla poduzetnicima na njihovim računima ostaviti 3,1 milijardu kuna i još preko 10 milijardi kuna likvidnosti, što bi značajno utjecalo na brzi oporavak gospodarstva. Kad k tome pribrojimo i prvu mjeru, tj. garanciju za 70% dosadašnje plaće za sve zaposlenike, mogli bismo sigurno i odmah zaštititi 900.000 direktno ugroženih radnih mjesta u Hrvatskoj. Ostalih 300.000 bi trebalo biti sigurno jer ima tvrtki koje će i unatoč krizi pozitivno poslovati. Dakle, nije komplicirano i ne treba nam 50 različitih mjera, a pogotovo ne odgode. Ljudi iz privatnog sektora pune državni proračun. Ovih 20 milijardi kuna kroz navedene mjere je naša obaveza da im pomognemo sada kada su u nevolji. Stavimo fokus na bitno!

Ove mjere bi već u tri mjeseca trebale osigurati konkretne rezultate za oporavak gospodarstva, bez potrebe za produljenjem ukoliko se stanje s koronavirusom normalizira do lipnja. Treba imati na umu da će svakako biti potrebna veća racionalizacija poslovanja države od ovdje navedene jer će prihodi biti značajno manji. U ovakvom vremenu i zaduženje je opravdano, ali tek nakon što se iskoristi prostor na uštedama u javnom sektoru i samo u svrhu pomoći očuvanju radnih mjesta u privatnom sektor.


Stranka FOKUS je ponosna članica Saveza liberala i demokrata za Europu (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) Službene stranice | ALDE Manifest
Fokus | Sva prava pridržana
Postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti.
Napredne postavke kolačića Web stranice FokusNaBitno.com koriste kolačiće u svrhu analitike i oglašavanja, kako bi mogli pružiti korisnicima najkvalitetniju uslugu, koristiti anonimizirane informacije u svrhu poboljšanja web stranica, te informirali korisnike vezano uz naše aktivnosti. Kroz napredne postavke je moguće kvalitetnije urediti prefrencije.
 • Osnovni kolačići
 • Kolačići vezani uz spremanje privola korisnika (ne sadrže identifikacijske podatke), te kolačići vezani uz anonimizirano praćenje prometa na stranicama (Google Analytics)
 • Analitika
 • Sustav za naprednije praćenje ponašanja korisnika. Svi korisnici su anonimizirani i informacije o njima su svedene na vrstu operativnog sustava i pretraživač (browser) koji koriste.
 • Oglašavanje
 • Kolačići za prilagodbu oglašavanja programa i aktivnosti stranke
 • Društvene mreže
 • Prikaz interaktivnih elemenata društvenih mreža